Eerder schreef deelde mijn collega Nicole Vrehen al een aantal heerlijke Vergeten Groenten Recepten. Omdat vergeten groenten net zoals de meeste groenten boordevol vitaminen zitten doe ik hier graag nog een (gezond) schepje bovenop.
Met de term vergeten groenten bedoelt men de groentesoorten die vroeger vaak onderdeel waren van de Nederlandse keuken en nu vrijwel onbekend zijn. Ze worden tegenwoordig nauwelijks gekocht of gebruikt door het groot publiek. Hoe komt dit? Een reden hiervoor is dat het aanbod bij de groenteboer steeds kleiner wordt terwijl de supermarkten juist meer groenten verkopen. Daar liggen het hele jaar door groentesoorten als bloemkool en sperziebonen. De vergeten groenten komen daar helaas niet aan bod. Wat zijn enkele vergeten groentesoorten? Na wat onderzoek kwamen de volgende groentesoorten uit de bus.
Pastinaak
Pastinaak was voor mij totaal onbekend. Op plaatjes ziet het eruit als een wortelachtig groentesoort en heeft het een crème kleur. Pastinaak behoort tot de vergeten groenten ook al is die tegenwoordig nog wel in de supermarkten te koop. Het wordt vergeten in moderne recepten, daar zie je het steeds minder in voorkomen. In Engeland en Ierland is Pastinaak nog heel populair. Daar maakt men er patatjes van, de zogenaamde Pastinaakfrietjes.
Aardpeer
Aardperen zijn leuke sierplanten. Ze hebben mooie gele bloemen en worden twee meter hoog. De wortelknollen groeien ondergronds en blijven klein van stuk. Ze zijn kleiner dan aardappels. Qua smaak zijn ze zoet, dit maakte de aardpeer een ideale suikervervanger.
Meiraap
Meiraap werd vaker in stoofschotels gebruikt en combineert goed met andere zomerse groenten. Anders kun je het bakken en eten met wat honing en hazelnoten. Dankzij de pittige en vooral zurige nasmaak is het lekker als broodbeleg. Wil je de smaak wat zachter maken? Verwarm het en maak er een lekker soepje van.
Gouden Biet
Gouden of gele bieten zijn een speciale variant van de bekendere rode bieten. De gouden biet verschilt niet alleen qua kleur van de rode biet, qua smaak is het lichter en zoet. Rode bieten hebben juist een sterke smaak. De gouden bieten zijn bijzonder rijk aan voedingsvezels, vitamine C en ijzer. Dit maakt ze prima voor het ondersteunen van het afweersysteem.
Winterpostelein
Winterpostelein komt oorspronkelijk uit Groenland en Noord-Amerika. Het kan goed tegen de kou en heeft schotelvormige bladeren. Hij past goed in een salade en rauw in een stamppot. Winterpostelein bevat vitamine C, magnesium, ijzer en calcium.
Wortelpeterselie
Wortelpeterselie kan als gewone peterselie worden gebruikt. Men kent het ook als peterseliewortel. De sterke smaak maakt het perfect voor in soepen en ragouts. Wortelpeterselie is een goede bron van de vitamine A, B2 en C.
Crosnes
Crosnes is ook bekend onder de naam Japanse aardappel. Het is een plant dat ondergronds uit de Japanse Andoorn is ontstaan. Het is lekker en veelzijdig, je kunt crosnes koken, bakken of frituren. Ze zijn even klein als garnalen en hebben steeds dikke ringen.
Palmkool
Palmkool is een wintergroente die je van onderaf oogst. Het is een heerlijke kool voor in de salade of roerbakgerecht. Palmkool wordt wel een meter hoog en de bladeren krijgen dezelfde krullen als boerenkool. Hij is zoeter als er een keer de vorst overheen is geweest. Palmkool lijkt op een miniatuurpalmboompje, vandaar ook de naam.
Kardoen
Kardoen komt uit het Middellandse zeegebied. Het smaakt naar een kruising van bleekselderij en asperges. Hij wordt nog volop gegeten in Italië en Frankrijk, daarnaast kun je hem ook in een Marokkaanse groentewinkel tegenkomen. Kardoen kun je rauw en gekookt eten.
Knolselder
Knolselder is bruingeel van kleur en heeft zachte, kruidige smaak. Het is een wintergroente en een variant van selderij. Van de bladeren kun je een lekkere soep maken, let wel dat ze frisgroen van kleur zijn. De knol zelf kun je in stukjes snijden, raspen of in bouillon gebruiken.
De vergeten groenten kun je het beste zelf kweken. Ze worden vanwege de lage opbrengst nauwelijks verkocht. Sommige soorten zijn nog in de natuurvoedingswinkel te koop.