Nu de Mexicaanse griep in Nederland in alle hevigheid is losgebarsten vragen wij ons af: ‘Wat is de Mexicaanse griep eigenlijk’ ?
1. Wat is Mexiaanse Griep – Varkensgriep – Nieuwe influenza A (H1N1)?
De klassieke Mexicaanse griep is een acute respiratoire aandoening die bijna uitsluitend bij varkens voorkomt. De aandoening wordtveroorzaakt door griep van het type A, meer bepaald de H1N1-stam. Er bestaan heel wat varianten van het virus die, net als bijmensen, voortdurend veranderen. Bij varkens zorgt de aandoening wel voor ernstige ziektesymptomen in kuddes, maar de dieren overlijden slechts zelden aan de ziekte. De aandoening die nu de actualiteit haalt, is een mengstamdie voor 50 procent uitMexicaanse griep bestaat, รฉรฉn kwart uit vogelgriep en รฉรฉn kwart uit menselijke seizoensgriep.
2. Is varkensvlees nu nog veilig?
Ja. Niets wijst erop dat vlees van besmette dieren eten gevaarlijk zou zijn. Voorwaarde is wel dat het vlees afdoende gekookt of gebakken is. Een temperatuur van 70 graden Celsius volstaat om het virus te doden.
3. Krijgen mensen wel vaker Mexicaanse griep?
De overdracht op mensen is zeldzaam en gebeurt in de regel ook enkel bij mensen die veel contact hebben met varkens. Dat de Mexicaanse griep wordt overgedragen van mens op mens is nog uitzonderlijker en werd voor deze epidemie nog maar enkele malen vastgesteld. Deze keer is het duidelijk dat de overdracht wel degelijk van mens op mens gebeurt.
4. Hoe kun je besmet raken?
De besmetting verloopt op dezelfde manier als bij de seizoensgriep: door hoesten, niezen, lichaamscontact of het aanraken van besmette oppervlaktes. Hoe groot het risico in al die scenario’s precies is, blijft nog onduidelijk.
5. Wat zijn de symptomen van Mexicaanse griep?
De symptomen lijken goed op die van de seizoensgriep en omvatten koorts, gebrek aan eetlust, lusteloosheid, hoesten, keelpijn, misselijkheid en diaree.
6. Hoe wordt de Mexicaanse griep behandeld?
De autoriteiten in de VS hebben al laten weten dat de twee medicijnen die gewoonlijk gebruikt worden tegen griep (tamiflu en relenza) goed lijken te werken bij deze epidemie. Of de huidige griepvaccins ook bescherming bieden tegen de Mexicaanse griep is vooralsnog niet duidelijk.
7. Hoe zit het met de vogelgriep?
De stam die de voorbije jaren verantwoordelijk was voor tientallen doden in Zuidoost-Aziรซ verschilt sterk van de Mexicaanse griep. Bij vogelgriep gaat het om het H5N1-virus, terwijl Mexicaanse griep aangeduid wordt als H1N1. Experts vreesden de voorbije jaren dat de vogelgriep zou kunnen uitgroeien tot een pandemie omdat het virus in staat is heel snel te muteren. In de praktijk bleken nagenoeg alle besmettingen echter gebeurd te zijn bij mensen die in aanraking waren gekomen met vogels. Tot nader order is er geen aanwijzing dat vogelgriep makkelijk van mens op mens kan worden overgedragen. (Kris Hendrickx)
Bron: WGO/Marc Van Ranst