Divertikels van de dikke darm komen zeer veel voor: ongeveer 50% van de bevolking op een leeftijd van 60 jaar en bijna iedereen op een leeftijd van 80 jaar heeft de aandoening. Enkel een klein percentage van die patiënten vertoont symptomen en een nog kleiner percentage wordt geconfronteerd met een operatie.
Wat zijn/is divertikels/diverticulitis?
Divertikels zijn zakjes die zich ontwikkelen in de wand van de dikke darm, gewoonlijk in het sigmoïd (voorlaatste deel dikke darm) of in het linkerdeel van de dikke darm. Diverticulosis betekent de aanwezigheid van divertikels. Diverticulitis staat voor een infectie of complicatie van die uitstulpingen.
Wat zijn de symptomen?
De belangrijkste symptomen van deze aandoening zijn buikpijn (meestal onderaan links in de buik), diarree, krampen, wijzigingen in het stoelgangpatroon en soms eens ernstige rectale bloedingen. Deze symptomen komen slechts voor bij een klein aantal patiënten en zijn soms moeilijk te onderscheiden van een spastisch colon. (gebruik dan Colon Cleanse)
Bestel deze boeken bij bol·com
Prikkelbare darm syndroom
A.J.P.M. Smout
Gezond eten voor je darmen
Sophie Braimbridge
Gezonde darmen dankzij probiotica
M. Doll
Maag-, darm- en leverziekten bij kinderen / druk 1
101 vragen over darmklachten
Geert D’Haens
Bijzondere ervaringsverhalen Ziekte van Crohn & colitis ulcerosa
Ingeborg Kuys
Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!
Diverticulitis – een infectie van de divertikels – kan één of meerdere van volgende symptomen geven: pijn, rillingen, koorts en veranderingen in het stoelgangpatroon. Meer intense symptomen duiden op ernstige verwikkelingen zoals een abces, fistelvorming of een opening in de darm (perforatie).
Wat is de oorzaak van diverticulose?
Aangenomen wordt dat een vezelarm dieet over de jaren heen leidt tot een verhoogde druk in de dikke darm en resulteert in uitstulpingen.
Hoe wordt de aandoening behandeld?
De aandoening wordt gewoonlijk behandeld met dieet en zo nodig met medicatie (tegen pijn, krampen en stoelgangstoornissen). Het verhogen van de vezelinname in de voeding (granen, groenten, rauwkost, …) en het vermijden van bepaalde voedselproducten verminderen de druk in de dikke darm en meteen ook complicaties.
Diverticulitis vergt een meer aangepaste behandeling. Minder ernstige gevallen vereisen geen hospitalisatie. De behandeling bestaat meestal uit inname van antibiotica, dieet en soms middelen om de stoelgang zachter te maken. In ernstiger gevallen zal hospitalisatie noodzakelijk zijn omwille van het toedienen van antibiotica via de aders en het strikt te volgen dieet. De meeste opstoten kunnen op die manier verholpen worden.
Een operatie kan nodig zijn bij terugkerende ontstekingen, bij verwikkelingen of in geval van een ernstige aanval die niet reageert op medicatie.
In het geval dat een operatie noodzakelijk is wordt meestal een deel van de darm weggenomen waarna de darmuiteinden opnieuw aan elkaar worden gehecht. Een volledig herstel kan verwacht worden. Na enkele weken is er opnieuw een normale darmfunctie.
Waarom werkt het Specifieke Koolhydraten wel ?
Het specifieke koolhydraten neemt de directe oorzaak van de problemen weg. De darmwand wordt namelijk geirriteerd door een verhoogde afweerreactie op een te hoge populatie kwaadaardigde bacterieen in de darmen. Het Specifieke Koolhydraten Dieet bestrijdt direct de bron van het probleem: Het hongert de bacterieen uit, waardoor deze geen ontstekingbevorderende zuren meer kunnen uitscheiden en het darmslijmvlies en de darmwand dus kunnen helen. Lees hier meer over het Specifieke Koolhydraten Dieet
Pepermuntolie
Uit onderzoek is gebleken dat ook pepermuntolie verlichtend kan werken bij het Prikkelbare Darm Syndroom.
Jouw ervaring met PDS
Heb jij PDS ? Dan zijn we benieuwd hoe jij hiermee omgaat. Hoe vaak heb je er last van en in hoeverre belemmert het je dagelijkse activiteiten? Geef hier een reactie of lees de reacties van anderen.