Zonder voeding kunnen we niet leven, in ieder geval kunnen mensen niet lang zonder voeding functioneren. Je hersenen sturen een seintje naar je lichaam zodra het eten nodig heeft. Dit wekt je eetlust op zodat je op zoek gaat naar voeding. Echter wanneer het eenmaal zover is is het dan al te laat. Tegen die tijd is je energievoorraad helemaal op en duurt het veel langer voordat je lichaam de nodige energie uit je voeding haalt.
Een gezonde eetlust is daarom bijzonder belangrijk voor het goede functioneren van het lichaam. Op momenten waar je minder trek hebt in eten kun je je best doen om je eetlust op te wekken. In dit artikel vind je enkele tips om dit te doen.
Hoe ontstaat een gebrek aan eetlust?
De meeste van ons hebben weleens geen trek. Een gebrek aan eetlust is geen vreemd verschijnsel tot het een structureel probleem wordt. Dit kan zowel een lichamelijk als een psychologische oorzaak hebben. Bij een lichamelijk oorzaak kun je denken aan bijvoorbeeld een ontsteking in de maag of problemen met de spijsvertering. Twee psychologische oorzaken zijn stress en depressie.
Als je te lang last hebt van een verminderde eetlust zal dit je afweersysteem verzwakken en de andere lichaamsprocessen negatief beรฏnvloeden. Het moment dat je merkt dat je voor een langere periode geen eetlust hebt zal je moeten ingrijpen. Pak de oorzaak aan om je eetlust op te wekken. Doe dit voordat je last krijgt de ingrijpende gevolgen.
Lichamelijke oorzaken van een gebrek aan eetlust
Je eetlust opwekken gaat moeilijk als er iets mis is met je spijsverteringskanaal. Laten we de mogelijke lichamelijke oorzaken eerst netjes op een rij zetten:
- Oververmoeidheid,
- Maagontsteking,
- Maagpijn,
- Problemen met de slokdarm
- en nog veel meer.
De lijst van mogelijke lichamelijke oorzaken is best lang. Een klein onderzoekje online geeft een uitgebreidere lijst dat je voor jezelf kunt nalopen. Blijkt het uiteindelijk dat er geen lichamelijk veroorzaker van je gebrek aan eetlust is, bekijk dan de psychologische veroorzakers.
Psychologische oorzaken van een gebrek aan eetlust
Soms zijn er geen lichamelijk aanwijsbare oorzaken van een gebrek aan eetlust. In zulke gevallen zijn oorzaken psychologisch. Je kunt dan last hebben van stress of depressie. Wellicht kan het aan je medicatie liggen of aan de veranderde hormoonhuishouding dat gepaard gaat met een zwangerschap.
Hoe kun je je eetlust opwekken?
Het beste kun je eerst dit probleem met je huisarts bespreken. Met de huisarts kun je de oorzaak achterhalen en aanpakken voordat de situatie zich verergert. Natuurlijk zijn er ook gevallen waarbij je simpelweg gewoon geen eetlust hebt. Dan is het van korte duur en kan het makkelijk worden aangepakt. Om je eetlust op te wekken hebben we een aantal tips voor je verzameld.
Eetlust opwekken met voedingssupplementen
Voedingssupplementen kunnen je eetlust weer opwekken. Er zijn een aantal supplementen op de markt die daarop gericht zijn. Ze hebben een eetlust opwekkende effect en worden doorgaans gebruikt door personen die last hebben van ondergewicht.
Eetlust opwekken met verse voeding
Verse producten, vooral groenten en fruit zijn goed voor de eetlust. Eet bijvoorbeeld veel grapefruits, frambozen, sinaasappels en tomaten. Geraffineerde en industriรซle voedingsmiddelen kun je het beste vermijden. Die bevatten onnodige chemische stoffen die een aanslag plegen op je eetlust.
Eetlust opwekken door op vaste tijden te eten
Hou je aan een vaste schema wanneer het om je maaltijden gaat. Verdeel deze maaltijden regelmatig over de dag. Je kunt het beste meerdere kleine maaltijden verspreiden over de dag heen in plaats van 2 of 3 grote maaltijden. Een andere tip is om geen water vlak voor het eten te drinken. Dit geeft je al een vol gevoel. Wacht tot het einde van de maaltijd met drinken.