Zwangerschap is heel mooi. Het is een zegen zoals velen zeggen. Het is het begin van een nieuw leven. Een heel nieuw mens! Maar laten wij nu even eerlijk zijn. In de eerste maandjes is het voor sommige vrouwen niet zo prettig. Dat zijn meestal de eerste 3 maanden of te wel het eerste trimester. De klachten die zwangere vrouwen in deze periode hebben zijn misselijkheid en braken. Deze klachten kunnen wel heel veel nadelen met zich meebrengen, vandaar deze situatie gezien wordt als een verstoring in de gezondheid van de mens.
(1)Wat is hyperemesis gravidarum?
In de medische wereld is Latijns de voertaal, vandaar dat de medische termen altijd Latijnse woorden zijn. Hyperemesis betekent letterlijk veel braken en gravidarum is zwangerschap dus hyperemesis gravidarum is veel braken in de zwangerschap en wel in de eerste 16 weken om exact te zijn.
Het is bekend dat een zwangere vrouw veel meer en gezonder dient te eten dan een vrouw die niet zwanger is. Dit is namelijk zo, omdat het ongeboren kind de voedingsstoffen via de navelstreng, die vast zit aan de placenta, van de moeder krijgt. Zo is dus de uitspraak ontstaan dat een zwangere voor 2 of meer eet.
Door het continu braken raakt de zwangere vrouw heel veel voedingsstoffen kwijt die zij รฉn het kind nodig hebben. Hierdoor komen dus moeder en kind in gevaar als er niet snel wordt ingegrepen.
Wat zijn de symptomen van hyperemesis gravidarum?
- Misselijkheid
- Braken
- Diaceetzuur (in de urine)
- Aceton (in de urine)
- Donkere urine
- Onregelmatige mictie
- Lage kalium gehalte
- Lage natrium gehalte
- Bleekheid
- Lage HB
- Schommelende lichaamstemperatuur
- Snelle polsfrequentie
- Lusteloosheid
Dit is dus veel meer dan alleen misselijkheid en braken. Bij sommige vrouwen is de misselijkheid er alleen in de ochtenduren, maar bij andere vrouwen kan je deze klachten wel de hele dag door waarnemen.
Hoe hebben niet alle zwangeren hyperemesis gravidarum?
Zoals de zwangerschapsverschijnselen bij elke vrouw verschilt, verschillen natuurlijk ook de complicaties die er kunnen optreden in de zwangerschap. De oorzaak van deze ernstige complicatie is niet helemaal duidelijk. Het is wel zo dat tijdens de zwangerschap, de hormoonhuishouding van de vrouw helemaal verstoord raakt. Vandaar dat een zwangere vrouw nu kan lachen en een minuut later kan zitten huilen. De hormonen in het menselijk lichaam zorgen ook voor de werking van de organen, vandaar er dus ook zulke klachten optreden. Gek genoeg dat zij na de eerste 16 weken echt verdwijnen!
Behandeling
Wanneer een zwangere vrouw in het ziekenhuis wordt opgenomen met hyperemesis gravidarum als diagnose krijgt zij eerst een primperan prikje om natuurlijk de klachten en haar lichaam tot rust te brengen. Tegen het braken krijgt zij omeprazol. Dit is meer bekend als een medicament tegen maagklachten, maar tijdens de zwangerschap dient het als een anti-reflux-me
dicijn. Omdat het lichaam ook heel veel vocht kwijt raakt tijdens het braken, krijgt de zorgvrager ook een infuus. De hoeveelheid in de infuuskolf hangt af van de ernst van de situatie.
Vrouwen met dit ziektebeeld dienen goed te eten, maar juist weigeren zij de voeding vanwege vrees voor het braken. Deze vrees moet er eigenlijk niet zijn. De behandeling gaat gepaard met goede en voldoende voeding.
Tips
- Indien een vrouw met hyperemesis gravidarum zich in de thuissituatie bevindt, kan zij ook een geur zoeken die de misselijkheid tegen gaat. Ik heb het dan over de geur van zeep, alcohol, parfum, poeder, alcoholhoudende dranken en wat je maar goed vindt!
- Gezonde voeding is altijd goed! Het hoeft dan geen volle portie te zijn, maar een schaaltje groenten doet wel wat. Denk maar aan spinazie en broccoli. Deze 2 groenten zijn rijk aan heel veel voedingsstoffen die een zwangere zeker nodig heeft.
- Een soep met groenten, maรฏs en wat aardvruchten is ook goed.
- Smoothies zijn natuurlijk onmisbaar in elk geval. Blender wat heerlijke vruchten zonder of met suiker dan heb jij ee heerlijke gezonde smoothie.
- Zout helpt over het algemeen tegen braken en misselijkheid, maar voorzichtig met zout tijdens de zwangerschap. Teveel zout veroorzaakt hypertensie. Hypertensie in de zwangerschap is veel gevaarlijker dan de normale hypertensie.
- Gebruik niet teveel zoet. Zoet kan ook zorgen voor misselijkheid en natuurlijk ook voor zwangerschapsdiabetes. En als je dat hebt, mag je voor de resterende weken van de zwangerschap helemaal geen zoet.
Gezonde Groet,