Hoeveel water moet je drinken per dag?
Jarenlang krijgen we het advies om voldoende water te drinken. Het houdt je gehydrateerd en dat heeft je lichaam nodig om goed te functioneren. Toch lijkt het dat te veel water drinken iets is waar we op moeten letten. Drink jij voldoende water door de dag heen?
Op de wereld zijn er nogal wat mensen die eerder voor een drank met smaak kiezen dan gewoon wat water. Terwijl water heel gezond is voor ons lichaam, het is immers een bouwstof. Wanneer ons lichaam overhit raakt helpt water gelijk de temperatuur te verlagen. Water is ook een transportmiddel voor andere voedingsstoffen. Het is een vloeistof die wij in de meeste gevallen drinken, waardoor wij ook water urineren. Is te veel water drinken dan echt een gevaar?
Is te veel water drinken gevaarlijk?
Ons lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water. Vrouwen bestaan voor 52% uit water. Bij mannen is dat iets meer, namelijk 63%. Een baby bestaat voor 75% uit water, dit om uitdroging te voorkomen. Een baby kan tenslotte niet zelf drank of voeding pakken, terwijl zo een baby juist een grote behoefte heeft aan vocht. Vandaar een baby met meer vocht geboren wordt.
Te veel water drinken is niet ongezond, maar het kan wel voor veranderingen zorgen in het uitscheidingspatroon van de mens. Bij te veel water in het lichaam wordt de uit te scheiden urine doorzichtig. Het lijkt dan precies op water. Het is dan niet ongezond of alarmerend, maar er mag dan wel iets minder water gedronken worden. Ook bij de ontlasting treden er veranderingen op. De ontlasting wordt door de grote hoeveelheid aan water natuurlijk minder hard en komt het wat gemakkelijker uit de anus.
Hoeveel water mag je per dag drinken?
Een mens heeft gemiddeld 2,5 liter water per dag nodig. Dit is niet altijd haalbaar, vandaar er vaak wordt gewerkt met 1,5-2 liter per dag.
De behoefte aan water is natuurlijk gesteld aan de hand van een normaal geval. Er zullen natuurlijk ook situaties zijn waar er meer of juist minder water gedronken dient te worden.
Situaties waar er meer water nodig is in het lichaam
- Sporten: sporters hebben een grote lichaamsactiviteit. Hierdoor zweten ze natuurlijk veel. Zweet is lichaamsvocht dat naar buiten komt via de poriรซn van onze huid. Dat wil zeggen dat er door sporten veel vocht wordt verloren, vandaar er meer water nodig is.
- Braken: wanneer we braken komt onze maaginhoud naar buiten via onze mond. Daar zit er wel heel veel vocht in. daarom dient iemand die veel overgeeft genoeg water te drinken om het in evenwicht te houden.
- Diarree: bij diarree gaat het om waterige ontlasting. Hierdoor gaat er ook veel vocht uit het lichaam, daarom dient er extra water toegevoegd te worden aan ons lichaam.
- Koorts: bij koorts is onze temperatuur hoog. Water regelt ook onze lichaamstemperatuur, vandaar er geadviseerd wordt om genoeg water te drinken bij koorts.
Situaties waar er minder water nodig is in het lichaam
- Ascites: ascites is een aandoening waar er overmatig vocht in de buik zit en zich maar blijft ophopen. In zo een geval zou water natuurlijk juist voor meer schade zorgen.
- Oedeem: oedeem is vochtophoping. Oedeem kan voorkomen in de benen, de voeten, en ook in de armen. Het kom meestal voor in de voeten, vooral bij zwangeren en ouderen die nierfalen hebben. Doordat er teveel vocht in het lichaam zit, is het juist goed dat er niet te veel water gedronken wordt.
- Nierdialyse: onze nieren zorgen voor de doorspoeling van alle lichaamsvocht en afval. Als de nieren aangetast zijn is het niet raadzaam om te veel water te drinken, omdat het niet goed gespoeld zal kunnen worden.