is sporten met spierpijn wel of niet verstandig?
Het kan soms gebeuren dat je schema in de war raakt en je twee dagen achter elkaar naar de sportschool gaat. Er zijn ook personen die best vaak sporten, bijna alle dagen van de week. Maar, is het wel goed om te sporten als je nog spierpijn hebt van de laatste keer? Dat is nu de vraag. Overal lees je dat je lichaam rust nodig heeft om te herstellen. Kan het dan nadelig zijn om te sporten met spierpijn?
Laten we eerst een goed onderscheid maken tussen de verschillende soorten spierpijn. Zo kun je spierpijn hebben van een sessie krachttraining of van een cardio workout. De spierpijnen van een cardio workout gaan wat sneller over. Je herstelt veel sneller van zulke oefeningen dan van krachttraining.
De gemiddelde herstelperiode verschilt per persoon omdat er meerdere factoren zijn om rekening mee te houden. Denk aan factoren zoals je lichamelijke conditie, je leeftijd je stressniveau, je voeding en hoe vermoeid je bent.
Voor een intensieve krachttraining heb je gemiddeld 48 uur nodig om te herstellen. Voor een wat lichtere workout zal 24 uur volstaan. Train je juist zwaarder dan heeft je lichaam 72 tot 96 uur aan rust nodig.
Hoe krijg je last van spierpijn?
Je kunt last krijgen van spierpijn zodra je de spieren zwaarder dan normaal belast. Je krijgt het dus niet alleen door te sporten. Ook bij het verrichten van werkzaamheden of het aannemen van een verkeerde houding kun je last krijgen van spierpijn. Daarom krijgen beginnende sporters vaker last van spierpijn. Hun lichaam is nog niet gewend aan de intensiteit. Door de spieren enorm te belasten ontstaat er daar een ophoping van melkzuur. Dit is een afvalstof dat vrijkomt bij de verbranding van glucose. Als de melkzuur niet meer weg kan uit de spieren, dan krijg je het gevoel dat je niet meer kunt. Naarmate je vaker zal trainen, zal het langer duren voordat je dat punt bereikt.
Is sporten met spierpijn dan gevaarlijk?
Spierpijn verdwijnt meestal na een paar dagen vanzelf. Het is pijnlijk maar uiteindelijk onschuldig. Je kunt de spieren dan nog gebruiken, maar je zult minder controle hebben over ze. Daarnaast heb je minder kracht en lenigheid. Wees daarom bewust van wat je lichaam aankan. Probeer het niet over te belasten.
Sporten met spierpijn is juist goed
Bij een gewone spierpijn moet je juist in beweging blijven om te herstellen. Totale rust is in dat geval juist niet goed. Beweging bevordert de doorbloeding, en een goede doorbloeding zal je spieren sneller laten herstellen. Je spieren krijgen dan volop zuurstof en brandstof. Tevens worden de afvalstoffen sneller afgevoerd. Let wel dat je de spieren niet te zwaar belast. Anders kun je geblesseerd raken.
Hoe moet je sporten met spierpijn?
Een goede tip is om voldoende water te drinken. Met voldoende vloeistof in het lichaam worden de afvalstoffen sneller afgevoerd. Daarnaast is het goed om steeds andere spieren te trainen. Heb je bijvoorbeeld je benen getraind, doe de volgende dag dan je armen. Zo geef je steeds een spiergroep de kans om te rusten.
Wees bewust van wat je aankunt
Sporten met spierpijn is dus mogelijk en hoeft niet gevaarlijk te zijn. Als je vaker last krijgt van spierpijn dan is het raadzaam om je trainingsschema te herzien. Die is mogelijk dan te zwaar voor je. Voor beginnende sporters is het vooral belangrijk om langzaam op te bouwen en niet meteen te hoog te grijpen. Geef het lichaam de kans om zich aan te passen.
Ook intensieve sporters moeten bewust blijven van wat het lichaam aankan. Sport niet elke dag en neem kleine rustpauzes.
Je kunt dus sporten met spierpijn, maar doe het niet te intensief en maak slimme keuzes.