Als je aan het afvallen bent doe je er zoveel aan om een paar pondjes of kilootjes eraf te krijgen. Als je jouw lichaam goed kent en wel kennis hebt van de stofwisseling van het menselijk lichaam, stap je niet gemakkelijk naar de arts of de diëtist voor adviezen of een voedingsschema of te wel een dieet. Wanneer we afvallen streven we eerder naar een lichaamsbouw dan een lichaamsgewicht. Dat is wel een grote fout van ons. Bij mensen die vanwege gezondheidsredenen op advies van de arts en diëtist aan het afvallen zijn, doen dat wel op een bewuste en ook nog een gezondere manier. Als je op deze manier afvalt wordt je ideaal gewicht berekend aan de hand van jouw lengte. Je ideaal gewicht is het gewicht dat bij je past aan de hand van je lengte. Maar hoe bereken je je ideaal gewicht? Kun je het zelf berekenen?
Ideaal gewicht berekenen doe je zo!
De formule voor het berekenen van je ideaal gewicht is anders bij de mannen dan bij de vrouwen. Dat is zo, omdat de mannen meer spiermassa hebben dan de vrouwen dus zal hun ideaal gewicht altijd meer zijn dan dat van de vrouw ook al hebben zij dezelfde lengte.
De formule is:
- Bij de mannen: lengte (cm)- 100- [(lengte -150):4]
Bijvoorbeeld bij een man die 1m en 80cm lang is geldt deze berekening:180-100-7,5=72,5kg (ideaal gewicht).
- Bij de vrouwen: lengte (cm)-100-[(lengte-150):2]
Bijvoorbeeld bij een vrouw die 1m en 60cm lang is geldt deze berekening: 160-100-5=55kg (ideaal gewicht).
Waarom mijn ideaal gewicht berekenen?
Door middel van deze berekeningen kun je weten wat jouw gewicht eigenlijk dient te zijn. Het komt zelden voor dat we exact ons ideaal gewicht hebben en behouden. Meestal zijn wij zwaarder of lichter. Je bent onder de grens van je ideaal gewicht vanaf wanneer je 5kg lichter bent dan het ideale gewicht. Dan zegt de dokter dat je ondergewicht bent en je juist dient aan te komen in gewicht. Je bent boven de grens vanaf wanneer je 8 kg zwaarder bent dan je ideaal gewicht. In dit geval spreken we van overgewicht. Een ergere vorm van overgewicht noemen we obesitas. In zo een geval dien je wel zeker te streven en te werken naar je ideaal gewicht toe. Deze berekening is dus een goede manier om het gewicht in de gaten te houden.
BMI (Body Mass Index)
Er is ook een andere berekening die men hanteert om te kunnen achterhalen als zij wel een gezond gewicht hebben. Dit is de berekening voor de BMI. BMI staat voor Body Mass Index. De BMI kan worden berekend voor kinderen en volwassenen van 2 tot en met 70 jaar.
De BMI wordt berekend met je gewicht en lengte. Hierdoor kun je zien of je te zwaar bent voor je lengte. Om te weten wat jouw gewicht dan dient te zijn kun jij jouw ideaal gewicht zelf berekenen.
De berekening van de BMI is het lichaamsgewicht in kilogram: (lengte in meter x lengte in meter). Dat wil zeggen dat een vrouw met een gewicht van 50 kilogram en een lengte van 1.60 haar BMI berekening er zo uitziet: 50: (1.60 x 1.60) = 19
Wat is een gezonde BMI?
- Een BMI van 0-18,5 duidt ondergewicht aan
- Een BMI van 18,5-25 duidt gezond gewicht aan
- Een BMI van 25-30 duidt overgewicht aan
- Een BMI van 30-40 duidt obesitas aan
- Een BMI vanaf 40 duidt morbide obesitas aan
Het is natuurlijk handig als je je ideaal gewicht zelf kunt berekenen. Voor voedingsadviezen is het wel het beste als je naar je arts of diëtist stapt. Die weten het zeker beter.