Een van de voornaamste klachten bij de overgang is nachtelijk zweten. De meeste vrouwen krijgen hier last van. Ze slapen hierdoor onrustig en veels te kort, dit op zijn beurt veroorzaakt stress en (over)vermoeidheid. Vrouwen zijn daardoor vaak lusteloos, hebben geen zin meer in de normale bezigheden en merken dat hun libido terugloopt. Hiernaast wordt men ook emotioneler. Vrouwen in de overgang kunnen soms over het geringste huilen. Het lichaam probeert alle processen op de normale manier te laten verlopen zonder de gebruikelijke hormonen. Gelukkig kun je het lichaam een handje helpen.
Waarom nachtelijk zweten tijdens de overgang?
Nachtzweten is dus overmatig transpireren, tijdens de nacht. Terwijl we slapen zijn er een heleboel lichaamsprocessen actief. Onze lever verwerkt dan giftige stoffen, dit is een proces dat pas op gang komt wanneer het lichaam in rust is. Hierdoor slapen vele vrouwen kort in en precies op dat moment begint het ontgiftingsproces. Tijdens dit proces wordt men zwetend wakker. Wat vaak gebeurt is dat men enkele uurtjes kan slapen, alleen om vervolgens klaarwakker te zijn. Deze opvliegers kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak heeft het te maken met de voeding. Producten die je het liefst kunt vermijden zijn alcohol, koffie en frisdrank.
Wat kun je doen tegen nachtzweten?
Zorg voor een donker en koel slaapkamer. Dit stelt je in de gelegenheid om je dekbed steeds om te draaien, zodat je weer een koele kant hebt. De koele dekens voelen heerlijk aan als je last hebt van nachtelijk zweten. Katoenen dekens zijn hierbij een uitstekende keus. Synthetische dekbedhoezen kun je liever vermijden. Katoen neemt wat van het vocht op.
Daarnaast is het raadzaam om extra kleding bij de hand te houden. Hou een tweede slappak naast je bed of plaats die ergens dichtbij. Je bezwete kleding kun je dan makkelijk vervangen. Slapen in natte kleding is niet zo gezond voor de spieren, ook al kan het aangenaam aanvoelen. Anderzijds kun je een huidinfectie oplopen als je in bezwete kleding rondloopt.
Een andere tip is om voldoende te drinken. Plaats een glas water naast je bed zodat je in de avonduren wat kunt drinken. Zo blijf je gehydrateerd en verhelp je je droge mond. Vrouwen in de overgang, en personen over het algemeen, drinken te weinig. Door de drukke schemaโs vergeet men te drinken, de aanbevolen 2 liter per dag haalt men niet. Als je last hebt van nachtzweten moet je juist meer drinken. 2.5 liter is dan aanbevolen.
Ontspannen is nu belangrijker
Een laatste tip is om het rustiger aan te doen. Neem de tijd om te ontspannen, je lichaam heeft het nodig. Voor het slapen gaan is belangrijk om een uur tot anderhalf rust te nemen. Ook al heb je nog geen slaap kun je alvast je bed induiken, zodat je lichaam al tot rust komt.
Het kan verleidelijk zijn om iets te ondernemen als je eenmaal wakker ligt. Dit moet je niet doen. Hierdoor verstoor je je normale routine en het ritme waar je lichaam aan gewend is. Kun je niet meer in slaap vallen? Pak dan een boek, niks te intensief en hou het licht niet te fel. Het is de bedoeling om weer in slaap te vallen. Doe dus dingen die de slaap zullen bevorderen. Wat je ook kunt proberen is wat rustgevende yoga-poses. Er zijn yoga-routines die de slaap bevorderen en die kun je doorgaans op bed doen. Lukt het maar niet? Doe dan in de middaguren een dutje zodat je lichaam voldoende rust krijgt.
Voeding tegen nachtzweten
Met de juist voeding kun je nachtzweten tegengaan. Eerder in dit artikel zijn er enkele voedingsmiddelen genoemd die je het liefst kunt vermijden. Maar wat kun je eten om nachtzweten tegen te gaan? Voedingsmiddelen die tryptofaan bevatten zoals vijgen, yoghurt, dadels, grapefruit en banaan. Deze stof werkt op de melatonine productie. Naast tryptofaan is voeding met calcium ook goed tegen nachtzweten. Calcium werkt rustgevend.
Voeding met veel plantaardige hormonen verhelpen de meeste overgangsklachten. In culturen waar men veel voedingsmiddelen met plantaardige hormonen consumeert, hebben de vrouwen minder last van opvliegers. Deze hormonen komen veel voor in sojaproducten, bepaalde noten, graansoorten en peulvruchten.
Opvliegers zijn onaangenaam, maar gelukkig zijn er zelf veel tegen doen. Gezond voedsel en voldoende ontspanning zijn hier de sleutelwoorden. Je kunt deze klacht dus op een natuurlijke manier behandelen.
Wil je beginnen met het verminderen van overgangsklachten?ย Kijk dan eens naar het programma van Ria Kamelle.
Heel veel Succes!
Gezonde Groeten,