Nitraatrijke Groeten
Nitraat is een voedingsstof dat van nature in groenten voorkomt en in mindere mate in grondwater. Nitraat en nitriet worden soms ook aan levensmiddelen toegevoegd om de houdbaarheid te bevorderen en ook voor een mooie kleur. Nitriet is de stof die gevormd wordt uit nitraat. Deze 2 stoffen worden vaak als giftig beschouwd. Echter heeft een recent onderzoek bewezen dat bij gebruik van nitraatrijke groenten, de risicoโs aan de gezondheid verminderd worden. Daarom worden nitraatrijke groenten niet beperkt door de arts en diรซtist. Toch zijn er wel gevallen waarbij nitraatrijke groenten niet gebruikt mogen worden. Flesvoeding voor babyโs van privรฉ waterbronnen waarin groenten zijn verwerkt is daarom niet raadzaam. Het gebruik van nitraatrijke sportsupplementen zoals bietensap is ook niet goed voor het lichaam.
Waarvoor zorgt een overschot aan Nitraat?
Een mens heeft dagelijks 3,7 mg nitraat per kg lichaamsgewicht nodig. Deze hoeveelheid kun je innemen zonder risico op te lopen van een teveel of een tekort. Er is ook een hoeveelheid nitraat die groenten mogen bevatten. Dit wordt regelmatig gecontroleerd. Het is natuurlijk onmogelijk om steeds te berekenen hoeveel nitraat je nou eigenlijk naar binnen krijgt. Hier is dan een leidraad om te helpen aan het evenwicht van nitraat in het lichaam. Het is goed om dagelijks te variัren met de groenten die je eet of drinkt in je smoothie. Er zal niks gebeuren als je twee keer per week een grote portie met nitraatrijke groenten eet. Het is beter om nitraatrijke groenten maximaal twee dagen na de aankoop te nuttigen. Als deze groenten in de koelkast worden bewaard is het ook beter. Nitraatrijke groenten moeten niet in combinatie met vis, schaaldieren of schelpdieren gegeten worden. Hierdoor wordt de vorming van nitriet verhoogd. Nitraatrijke groenten mogen alleen in combinatie met vlees, wilde zalm of makreel gegeten worden. Het is dus duidelijk dat variatie de sleutel is als het gaat om nitraatrijke voeding. Eigenlijk voor voeding algemeen hoor. Door een gevarieerd voedingspatroon ben je zeker dat je al de nodige vitamines en mineralen binnen krijgt. Het is daarom raadzaam om steeds nieuwe recepten te proberen.
Overzicht Nitraatrijke Groenten
Het is goed om te weten welke de nitraatrijke groenten zijn. Hier volgt een lijst met enkele nitraatrijke groenten.
- Andijvie
- Raapstelen
- Bieten
- Rode sla
- Snijbiet
- Bleekselderij
- Chinese kool
- Spinazie
- Koolrabi
- Spitskool
- Venkel
- Paksoi
- Postelein
- Waterkers
Met deze nitraatrijke groenten kan er heel wat gedaan worden. Denk maar aan de heerlijke soepen en salades. Een hartige snack kan er ook van gemaakt worden met deze nitraatrijke groenten.
Nitraatarme groenten
Voor personen die juist minder nitraat mogen in hun lichaam vanwege gezondheidsredenen is het ook goed om te weten welke groenten juist arm zijn aan nitraat, zoals:
- Komkommer
- Sperziebonen
- Rode kool
- Spruiten
- Koolraap
- Tomaten
- Paprika
- Tuinbonen
- Prei
- Uien
- Schorseneren
- Witlof
- Wortelen
- Snijbonen
Dagelijks eten wij van alles dat wij lusten zonder erbij stil te staan wat er eigenlijk in onze voeding zit. Wij eten wat wij lekker vinden en dit is niet (altijd) gezond. Het is goed om bewust te zijn van welke voedingsstoffen er in je voeding zitten, omdat niet alle voedingsstoffen even goed voor je lichaam zijn.
De stoffen nitraat en nitriet kunnen heel gevaarlijk voor het lichaam zijn, vandaar je heel goed dient na te denken over je voedingspatroon en jezelf af te vragen als het wel de juiste voor je is. Als je het niet zeker weet kun je altijd naar een arts of diัtist stappen, die weten het wel beter. Er zullen wel meer nitraatrijke voedingsmiddelen zijn. Als je merkt dat nitraat een probleem voor je veroorzaakt, trek dan gelijk aan de bel. Je huisarts staat altijd klaar.