Stemmingswisselingen tijdens de overgang, een speelbal van emoties
De overgang, voor veel vrouwen een periode waar ze tegenop kijken. Ze hebben er geen zin in, weten wat de symptomen kunnen zijn, maar het kan ook reuze meevallen! Eรฉn van de symptomen waar je als vrouw mee te maken kunt krijgen in de overgang zijn stemmingswisselingen.
Stemmingswisselingen tijdens de overgang
Gedurende de overgang of menopauze, krijgen veel vrouwen te maken met klachten zoals opvliegers. Opvliegers, daar denken de meeste vrouwen ook aan als het over de overgang gaat. Maar daar hoef je lang niet altijd mee te maken te krijgen. Wist je dat stemmingswisselingen ook voor kunnen komen tijdens de overgang? Het is een nog onbegrepen kant die bij de overgang hoort. Ongeveer 56% van de vrouwen heeft er mee te maken, angsten, onverklaarbare huilbuien, opstandigheid, minder geduld hebben, nerveus zijn en last hebben van depressieve gevoelens. Het kan je allemaal overkomen. Ook al doen anderen er soms wat lacherig over, je kunt er veel last van hebben. Je bent in gesprek met iemand of je bent met een activiteit bezig, ineens verandert je humeur. Deze stemmingswisselingen zijn daarom erg vervelend, maar ook lastig voor je. Je bent ineens de controle kwijt.
Ontstaan van stemmingswisselingen
Hoe de stemmingswisselingen precies ontstaan kan nog niet worden verklaard. Het is wel duidelijk dat de hormoonschommelingen hierin een rol spelen. Je hormoonspiegels zijn namelijk nogal aan het schommelen wanneer je in de overgang bent. Het lichaam stopt dan beetje bij beetje met de productie van hormonen die zorgen voor de ovulatie en voor je menstruatie. Dat houdt ook in dat de niveaus van progesteron en oestrogeen schommelen. Dit heeft weer invloed op jouw humeur. De hormonen beรฏnvloeden ook de productie van serotonine, dat is een neurotransmitter. Het is ook een hormoon dat je dag- en nachtritme beรฏnvloed. Het helpt je ook om je prettig te voelen. Maar wanneer je op een speciaal moment weinig serotonine hebt, dan geeft dat je depressieve gevoelens. Tijdens de overgang raakt de hormoonhuishouding uit balans en dan wordt het tekort aan serotonine versterkt.
Stemmingswisselingen en levensfase
Je levensfase zou ook een rol spelen bij het ontstaan van stemmingswisselingen. Vrouwen die aankomen in de levensfase 40-50 jaar, krijgen vaak te horen dat de jeugd nu definitief voorbij is. Je krijgt last van rimpels, je krijgt misschien wel een buikje en je bent niet meer vruchtbaar. Kinderen hebben je minder nodig of ze gaan het huis uit, je werkt misschien nog, maar ook daar kan de grootste uitdaging zomaar vanaf zijn. Je gaat je nutteloos voelen, ook dat kan dus de sombere gevoelens weer versterken. In de overgang hebben veel vrouwen er ook mee te maken dat ze slechter slapen. Hierdoor kun je overdag dus echt uitgeput zijn. Als je moe bent, heeft dat ook weer invloed op je humeur en dus je stemmingswisselingen.
Stemmingswisselingen aanpakken
Het eerste wat je kunt doen bij stemmingswisselingen, is herkennen en erkennen. Als je je gevoelens kent en durft te erkennen, dan ben je al een hele stap verder. Je gaat inzien dat je niet gek gaat worden, de emoties horen bij de overgang. Wanneer je de emoties kunt herkennen, kun je er ook op inspelen. Je hoeft niet meteen op alle emoties te reageren. Wat kun je wel doen? Even rustig tot tien tellen, hierdoor krijg je wat rust en een beetje meer afstand. Ga een rondje wandelen, bel een goede vriendin op voor de afleiding. Als het allemaal niet goed helpt of je blijft teveel last houden van de stemmingswisselingen, dan kun je altijd nog de huisarts vragen om iets voor te schrijven. Dit kan ook in de vorm van natuurlijke producten die je helpen bij je stemmingswisselingen.
Stemmingswisselingen en voeding
Bewegen is altijd goed, of je nu in de overgang bent of niet. Maar als je last hebt van stemmingswisselingen, dan is het goed om te denken aan yoga of hardlopen. Je hebt wat afleiding en het zorgt ervoor dat je beter kunt slapen. Bij de voeding kun je het beste kiezen voor voeding die rijk is aan serotonine, te denken aan zoete aardappel, bananen of verse spinazie. Maar ook geitenkaas en avocadoโs zijn hier rijk aan.
Praat er over
Wanneer de stemmingswisselingen je dagelijkse functioneren belemmeren, is het goed om hier met lotgenoten over te praten. Je beseft dat je niet de enige bent en dat het bij de overgang hoort. Je krijgt misschien nog wel tips van andere vrouwen die er nu ook middenin zitten of net mee te maken hebben gehad. Iedereen reageert er anders op, maar wanneer je met elkaar kunt praten, lucht dat vaak echt op. Blijf relativeren en lachen, zo kun je de overgang beter doorkomen! Blijf er in ieder geval niet alleen mee rondlopen, er zijn genoeg mensen in je omgeving waar je bij terecht kunt. Samen kun je de tijd doorkomen, maar blijf wel praten met anderen, sluit jezelf niet op. Geef aan dat je last hebt van stemmingswisselingen door de overgang en anderen zullen je ook beter begrijpen.
Wil je minder stemmingswisselingen?
Dan raad ik je aan om eens te kijken naar mijn programma: Overwin je Overgang. Hier staat het hele proces van de overgang duidelijk uitgelegd en krijg je praktische tips om je opvliegers te verminderen. Ook krijg je toegang tot de besloten Facebook community. Ga niet alleen door de overgang, maar deel je ervaringen en krijg herkenning en erkenning van je klachten.
Gezonde Groeten,