soorten peulvruchten
De naam peulvruchten hoor je dagelijks, maar wat zijn peulvruchten nou eigenlijk? Peulvruchten zijn zaden of zaden met een omhulsel, afkomstig van een vlinderbloemige plant. In de naam komt het woord ‘vruchten’ voor, maar ze worden toch gerekend tot groenten. Men maakt onderscheid tussen verse peulvruchten en geconserveerde of gedroogde peulvruchten. Beide varianten bevatten veel voedingsstoffen.
Peulvrucht soorten
Er bestaan eenzadige en meerzadige peulen. De meerzadige peulen genieten meer bekendheid.
De bekende peulvruchten zijn:
- Pinda
- Erwten
- Kapucijners
- Kousenband
- Linze
- Sojabonen
- Tamarinde
- Tuinboon
- Bruine bonen
- Snijbonen
- Sperziebonen
- Kikkererwten
- Witte bonen
Koken met peulvruchten
Met de verschillende peulvruchtsoorten zijn er een tal van heerlijke gerechten en snacks te bereiden. Denk maar aan een heerlijke wrap met wat bonen, een verrukkelijke pastei met wat erwten of nog een tuinbonenburger! De welbekende pindakaas mogen wij helemaal niet vergeten.
Eiwitten in peulvruchten
Peulvruchten zijn net als bonen een goede bron van eiwitten, althans dat zegt men. Dit is de reden waarom peulvruchten veel worden gegeten door vegetariers en veganisten. Dankzij de eiwitrijke samenstelling kunnen ze makkelijk als vleesvervanger fungeren. Daarom worden ze vaak een belangrijk onderdeel van het menu van personen die geen vleeswaren gebruiken. Helaas zijn deze eiwitten niet compleet. Hierdoor kunnen zij niet goed verteerd worden door ons spijsverteringsstelsel. Dit komt door een tekort aan verschillende aminozuren. Bovendien hebben zij toch minder eiwitten dan andere eiwitbronnen. Peulvruchten zijn daarom een goede toevoeging aan je maaltijd, maar zijn niet geschikt om als een volwaardige bron van eiwitten gebruikt te worden.
Zijn peulvruchten gezond?
Er wordt vaker gezegd dat peulvruchten tot de groep van groenten hoort met de minste voedingsstoffen. Is dat werkelijk zo? Jammer genoeg is dat wel het geval. Ze zijn lekker, passen
bij veel lekkernijen, maar bevatten weinig nuttige voedingsstoffen. Als het gaat om de mineralen zoals kalium, ijzer er magnesium, dan zijn peulvruchten wel goede bronnen. Daarnaast bezitten peulvruchten de volgende vitaminen: vitamine B6, vitamine B1 en vitamine B9. Vrijwel alle peulvruchten bevatten dezelfde vitaminen en mineralen. Het verschil zit in de samenstelling.
Antistoffen in peulvruchten
Peulvruchten hebben meer antistoffen dan voedingsstoffen, terwijl andere groenten juist meer voedingsstoffen hebben dan antistoffen. Antistoffen zijn schadelijke stoffen die een plant produceert om zichzelf te beschermen en niet opgegeten te worden. De antistoffen in peulvruchten zijn helemaal niet schadelijk voor het menselijk lichaam. Ze worden onschadelijk gemaakt doordat wij de peulvruchten eerst wassen, weken en dan koken of bakken. Na deze handelingen zijn de antistoffen helemaal niet zo schadelijk als voorheen. Toch is het raadzaam om peulvruchten met mate te nuttigen. Deze antistoffen kunnen belangrijke processen in je lichaam verstoren. Hoe minder antistoffen je binnenkrijgt hoe beter.
Kunnen peulvruchten hun voedingswaarde verliezen?
Peulvruchten dien je te koken maar niet te lang, omdat ze al weinig voedingsstoffen bezitten en door het te lang koken haal je de voedingsstoffen eruit. Je kunt peulvruchten pureren, vervolgens ronde balletjes van ze maken, deze daarna platdrukken en ze vervolgens bakken, dan heb je een burgerachtige schijf die gezonder is dan vlees. Dit kan eventueel aangevuld worden met kaas of nootjes. Trouwens zijn losse gebakken bonen heerlijk op je bord met geraspte Hollandse kaas!
Peulvruchten kunnen meehelpen aan een gezonder leven omdat er minder en eigenlijk geen vlees noodzakelijk is als men dagelijks een portie peulvruchten eet. Op deze manier kan de peulvrucht ziekten zoals hypertensie voorkomen!
Kunnen we leven zonder peulvruchten?
We kunnen toch wel leven zonder peulvruchten, omdat dezelfde voedingswaarden ook in dierlijk voedsel gevonden kunnen worden.
Waarom zou iemand nou zonder peulvruchten moeten leven? Vreemd he? Nou… net niet hoor! Het kan in zo een geval gaan om een allergie of ook nog een levenskeuze!