Veel Nederlanders blijken geen meerwaarde te hechten aan het predicaat ‘biologisch’ bij het boodschappen doen. Zelfs als een bio-product even duur is als het reguliere alternatief, dan nog kiest minder dan de helft van de consumenten het biologische product. Zodra het bio-product 10% duurder is dan het ‘gewone’ product, haakt nog eens 60% van de biologische kopers af. Dit blijkt uit onderzoek dat Research International uitvoerde in opdracht van het gratis dagblad DAG.
Voor het onderzoek werd 600 Nederlanders gevraagd of zij bereid zijn biologische producten te kopen bij verschillende prijsniveaus. Uit het onderzoek blijkt dat bij de huidige prijs van een half biologisch brood van rond de 90 eurocent, tegen 60 cent voor een half ‘normaal’ brood slechts één op de acht mensen hiervoor kiest. Biologische boerenkool wordt met de huidige prijzen slechts door 3% van de consumenten verkozen boven ‘gewone’ boerenkool.
Prijs blijkt belangrijkste aankoopcriterium
Milieuvriendelijkheid en gezondheid gelden als redenen om biologisch in te kopen. Maar de uiteindelijke koopbeslissing hangt vooral af van de prijs. Slecht nieuws voor de bio-sector, want het milieuvriendelijke eten is vrijwel altijd 50 tot 100% duurder dan de normale producten.
Imagoprobleem
Het lijkt ook een imagoprobleem te zijn. “Bio blijft het geitenwollensokkenimago houden”, stelt Lucy van de Vijver, programmaleider voeding en gezondheid van het Louis Bolkinstituut. “Er zijn wel aanwijzingen dat sommige bio-producten iets bijdragen aan de gezondheid, maar hard bewijs dat bio-voeding over het algemeen gezonder is dan normale voeding ontbreekt. Er zijn nog te weinig studies gedaan om dat gezondheidsaspect te bewijzen.”
Marktaandeel onder 3%
Tot nu toe heeft slechts een kleine groep mensen de overstap naar biologisch gemaakt. Het marktaandeel van deze producten ligt tussen de 2 en 3%. Fabrikanten van bio-producten die hun hoop op de jongere generatie hebben gericht, moeten hun verwachtingen bijstellen. Uit het onderzoek blijkt dat ouderen eerder geneigd zijn biologische voeding te kopen dan jongeren.
bron: DAG